Mantelzorgpauze

Een mantelzorgpauze geeft jou als mantelzorger de mogelijkheid jouw zorgtaken tijdelijk op een verantwoorde manier aan een ander over te dragen. Je kunt tijd voor jezelf nemen om op adem te komen, uit te rusten en nieuwe energie op te doen. Daarnaast kun je ook kiezen voor 1 op 1 tijd  met de andere gezinsleden. Hierdoor kun je als mantelzorger de zorg beter volhouden en wordt overbelasting voorkomen. Het overdragen van de zorgtaken kan zowel thuis als buitenshuis worden verzorgd. Een ander woord voor mantelzorgpauze is respijtzorg.

De opvang voor degene waar je voor zorgt kan uitgevoerd worden door een beroepskracht, mensen om jou en de zorgvrager heen, of een vrijwilliger. De mantelzorgpauze kan incidenteel of structureel zijn. Een medewerker van het wijkteam beoordeelt wie wordt ingezet en hoe lang je recht hebt op een mantelzorgpauze.   

Je kunt bij het aanbod zoeken naar activiteiten die zorgen voor een mantelzorgpauze. Mantelzorgers kunnen ook gebruik maken van ondersteuning door bijvoorbeeld lotgenotencontact of het volgen van een cursus over de aandoening van degene waar de mantelzorger voor zorgt. Deze ondersteuning geeft geen pauze en wordt dan ook niet gezien als mantelzorgpauze. In het aanbod worden uitsluitend de activiteiten die zorgen voor een mantelzorgpauze uitgelicht.

Activiteiten die zorgen voor een mantelzorgpauze:
Aan huis:

  • vrijwillig, zoals oppas, bezoekservice, vrijwillige thuishulp, vervoersvrijwilliger, vervangende mantelzorg;
  • professioneel, zoals oppas, tijdelijk huishoudelijke ondersteuning en ondersteunende begeleiding zoals bijvoorbeeld nachtzorg en persoonlijke verzorging/verpleging

Buitenshuis:

  • dagvoorzieningen zoals groepsbegeleiding/dagbesteding, speciale kinderopvang, nachtopvang, zorgboerderij, ontmoetingscentrum;
  • meerdaagse voorzieningen zoals logeerzorg, weekendzorg, gastgezin, kortdurend verblijf, zorghotel, zorgboerderij;
  • dagje uit onder begeleiding;
  • aangepaste vakantie, samen-op-vakantie, vakantie met zorgondersteuning.  

    Als jij het aanbod bekijkt kun je zien wat de zorgvrager betaald voor dit aanbod en vanuit welke voorziening dit aangevraagd kan worden.
Cookie melding OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen