Ervaring jonge mantelzorgers

Ook jij als jonge mantelzorger, hebt tijd voor jouzelf nodig. Met deze ervaringsverhalen laten we zien waar jij als brus of jonge mantelzorger kan ontspannen, bijvoorbeeld samen met jouw gezin of alleen. Dat kan door vakanties, logeerweken, logeren, dagjes uit en begeleiding waar aandacht is voor de talenten die jij hebt. 

Jeugdland vakantie paspoort

Jeugdland vakantie paspoort

Stichting Jeugdland organiseert al sinds 1971 vakantie activiteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en heeft een hechte samenwerking met Sportbedrijf Arnhem, Kinderopvang SKAR en Stichting Rijnstad. Stichting Jeugdland integreert en coördineert het activiteitenaanbod van deze afzonderlijke organisaties. Het doel is een gemeenschappelijk aanbod te creëren, welke aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Belangrijk hierbij is dat de eigen identiteit en verantwoordelijkheid van elke organisatie behouden blijft. Naast de coördinerende taak organiseert de stichting ook zelf een groot aantal activiteiten.

 

Lees meer
Stichting kinderdoomwens

Stichting kinderdoomwens

  1. Stichting Kinderdroomwens zet zich al 16 jaar in voor kinderen en jongvolwassenen met een traumatische ervaring. Zij hebben ervaringen die uiteenlopen van bijvoorbeeld het verliezen van een broertje, zusje, vader of moeder tot gehandicapt raken, lijden aan ziekte, misbruikt zijn of uit huis worden geplaatst. We organiseren activiteiten die zorgen voor ontspanning, begeleiding en contact met lotgenoten. Dat zijn bijvoorbeeld onze Kanjerdagen, FamillieVierdaagse, Jongeren- en OuderBoostcamps.

 

Lees meer
FunCare4kids

FunCare4kids

De doelstelling van FunCare4Kids is jonge mantelzorgers in de leeftijd van 6 t/m 16 jaar Fundagen te bieden waarin zij helemaal centraal staan.

Je kunt opgeven voor een Fundag kan door een mail te sturen naar met een motivatie waarom jouw kind als jonge mantelzorger deze dag verdiend.

Lees meer
Stichting mijn held: disney on ice

Stichting mijn held: disney on ice

In het kader van: Waar kleine helden grote helden ontmoeten  ...regelt deze stichting een individuele ontmoeting en groepsontmoetingen voor jonge mantelzorgers met hun 'held(en)'.


Nederland telt een groot aantal jonge mantelzorgers. Dit zijn kinderen en jongeren met een langdurig ziek, verslaafd of gehandicapt gezinslid. Stichting MIJN HELD organiseert onvergetelijke ontmoetingen met hun grote held voor deze onzichtbare jonge zorghelden alsmede voor kinderen en jongeren waarvan dit gezinslid recent is overleden. Zij verdienen het immers om eens in het zonnetje te worden gezet!

Lees meer
Relaxen tussen de boomtoppen, wie wil dat nou niet?

Relaxen tussen de boomtoppen, wie wil dat nou niet?

In de prachtige bossen van Arnhem, hoog tussen de boomtoppen, ligt de favoriete vakantieplek van Koos en Elisjawâ Mens en hun drie energieke zoons: Huis Arnhem, vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds. 'Voor ons is dit thuis komen.'

TEKST EN BEELD Susan Haveman

Me-time is zeldzaam in het dagelijks leven van Elisjawâ: ze heeft haar handen vol aan haar mannen. ‘Ik heb er twee met, en twee zonder handicap’, grijnst ze. Zowel Koos als middelste zoon Daniël (5) hebben hereditaire spastische paraparese (HSP type 3a) en traplopen of lang lopen is er niet bij. Op een gewoon vakantiepark komt ze dan ook niet tot rust. ‘Ik kan de kinderen daar geen moment alleen laten en het is vaak een heleboel gedoe met een badkamer of slaapkamers boven.’

even wennen
Via internet ontdekten ze de vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds, al moest Elisjawâ wel even aan het idee wennen. ‘De allereerste keer dat we hierheen gingen, was in de kerstvakantie. Wij kenden het Ronald McDonald Huis alleen van de tijd dat Daniël in het ziekenhuis lag voor een rugoperatie. Hoe goed het ook is dat ze er zijn, in die huizen logeren natuurlijk ouders met heel zieke kindjes, dat is best zwaar. Dus dat vakantiehuis: zou dat wel leuk worden? Maar het was zo ontzettend relaxed, zo verschrikkelijk ontspannen! Sindsdien zijn we verkocht.’

zij genieten dus wij genieten
In het huis worden tijdens de vakantieweek allerlei activiteiten georganiseerd. Het bos begint buiten de deur en attracties als het Openlucht Museum, Burgers Zoo en Ouwehands Dierenpark zijn vlakbij, maar Koos begint te lachen als we die ter sprake brengen. ‘Het is prachtig en we houden enorm van de Veluwe, maar de kinderen willen eigenlijk vooral in het huis zijn. Wij kunnen gaan zitten, zij spelen toch wel.’

Voor Jozua (3) en Daniël is het hele huis één grote speeltuin: ze duiken het ene moment in de ballenbak, gaan verder in de zandbak buiten en rennen dan naar de grote gemeenschappelijke huiskamer om om koekjes te bedelen bij de aanwezige vrijwilligers.

ook voor brussen
Maar voor grote broer Samuel (7) draait de vakantie maar om één ding: de spelcomputer – en de andere kinderen die daar mee spelen. ‘Ik ga op de Wii, op de Wii en daarna op de Wii’, somt hij zijn plannen voor de komende dagen op. ‘Het is echt hartstikke leuk hier.’ ‘We zijn eigenlijk niet zo van de spelcomputer’, zegt Koos even later. ‘Maar voor Samuel is het soms best lastig om een broertje met een handicap te hebben. Hij moet best veel inleveren. Hier ziet hij dat hij niet de enige is. En omdat het zo overzichtelijk is, kunnen we hem echt lekker zijn gang laten gaan. Daar geniet hij ontzettend van.’

even niets moeten
Ontspanning, daar draait het tijdens de vakantie om voor de familie Mens. ‘En dat vinden we hier: we kunnen echt tot rust komen. Daarom plannen we ook niet te veel in. Niks moet, en we nemen dus ook heel erg de tijd om niks te moeten’, straalt Elisjawâ. Dat is meteen ook haar tip voor andere gezinnen: Kom hier lekker tot rust. Geniet van het huis, de omgeving en van de contacten met de mensen hier. Niets is ze te veel – sterker nog: vaak hoef je niet eens ergens om te vragen. Die contacten met de medewerkers en vrijwilligers, maar ook met de andere gasten, zijn zo waardevol. Als je te veel onderneemt, mis je die. En geloof ons: dat zou zonde zijn!’

wie wil dit nou niet?
Wil jij ook zo’n heerlijk ontspannen vakantie? Kijk dan snel of er nog
plek is in dit heerlijke vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Lees meer
Een week vol liefde

Een week vol liefde

In de meivakantie mochten wij een weekje logeren in het Ronald Mc Donald, Boshuus in Arnhem. Wat een fantastische plek!

 Mijn zoontje heeft cerebrale parese. Dit betekent voor hem dat hij spastisch is aan zijn linkerkant. Zijn linkerbeen is stijver. Zijn linkerhand kan hij nauwelijks gebruiken en praten gaat moeizaam. Daarnaast heeft hij een prikkelverwerkingsstoornis. Hij heeft behoefte aan structuur en overzicht en gaat goed op voorspelbaarheid.

 

Een tijd terug zag ik een promofilmpje van de vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Een vakantiehuis voor zorg intensieve kinderen. Een huis waar overzicht is. Waar kinderen vrij kunnen spelen. Dat van alle gemakken voorzien is. Ik werd enthousiast: zou dat iets voor ons zijn? Niet te druk. Afgestemd op kinderen met speciale behoeftes. Maar ook best een stap om te nemen, te moeten zeggen dat je een zorgintensief kind hebt. De handicap van mijn zoontje is niet heel zichtbaar. Hierdoor heb ik altijd een klein stemmetje in m’n hoofd die zegt dat het allemaal wel meevalt. Dat ik niet mag zeuren. Na een gesprek met een telefoniste die mij ervan overtuigde dat ook dat ook ons gezin welkom was in de vakantiehuizen, was de vakantie snel geboekt. In de meivakantie een hele week naar het Boshuus in Arnhem!

 

En wat hebben we genoten. Het huis straalt rust uit. Een serene sfeer. Het appartement is heerlijk. Wij hadden een 4-persoons appartement met 2 ruime slaapkamers, een badkamer en een grote woonkamer met keuken. Het appartement is echt van alle gemakken voorzien!

 

Daarnaast heeft het huis 2 speelkamers. Een grote en een kleine. Onze kleine man kreeg een vriendinnetje van dezelfde leeftijd en samen hebben ze hele dagen gespeeld in die speelkamers. Meer was er niet nodig. Hierdoor hadden ook wij echt vakantie. Het huis is zo gemaakt dat de kinderen er eigenlijk niet uit kunnen. Ruimtes waar ze niet heen mogen, zijn afgesloten. Ze kunnen dus redelijk vrij rondlopen en opgaan in hun spel. Voor onze kleine man was dit heerlijk! Hij had de vrijheid om zonder constant toezicht, te gaan en staan waar hij wilde. Iedere ochtend wilde hij zich zo snel mogelijk aankleden en spelen in de speelkamer. En wij hadden rust. Tijd om te ontspannen en een boek te lezen. En als kers op de taart een feestelijk welkomstdiner en een Moederdag ontbijt!

 

Ik dacht altijd dat de vakantiehuizen alleen voor ouders met kinderen in een rolstoel waren, maar het tegendeel is waar. Ook voor kinderen met een minder of onzichtbare handicap is het een heerlijk huis! Wij hebben echt een topweek gehad!

Lees meer
Cookie melding OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen